Forbes magazine – Ας μιλήσουμε για Branding!!

Share
Share

Το branding είναι ο θεμέλιος λίθος, η βάση για κάθε εταιρεία, ανεξαρτήτως του μεγέθους της. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη με καθημερινές προκλήσεις, όπου η τεχνολογία καλπάζει με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και ο ανταγωνισμός εισβάλει από παντού. Για να μπορέσει μια επιχείρηση να κρατηθεί και να γίνει ή να παραμείνει ανταγωνιστική θα πρέπει να έχει γερά θεμέλια, να ξέρει ποια είναι και που θέλει να φτάσει. Ζούμε στην εποχή της ακολούθησης (follow) και της αντιγραφής άλλων χάνοντας έτσι την ταυτότητα μας με αποτέλεσμα να μένουμε στάσιμοι. Ο καταιγισμός των social media κάνει πολλές επιχειρήσεις να ενεργούν με σπασμωδικές κινήσεις και διάσπαρτες ενέργειες, χωρίς πλάνο και σωστές κατευθυντήριες γραμμές πιστεύοντας ότι έτσι θα παραμείνουν στην επιφάνεια. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να θολώνει την ταυτότητα της επιχείρησης και να μειώνει τη δυναμική της. Η εικόνα μιας εταιρείας είναι εξίσου σημαντική με το προϊόν της και η ισορροπία ανάμεσα τους είναι αυτό που θα την κρατήσει στην επιφάνεια.

 

Ο ρόλος του branding είναι μέσα από βαθιά έρευνα, η ανακάλυψη της ιστορία της κάθε εταιρείας, ο εντοπισμός των ξεχωριστών αυτών στοιχείων που την διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες, να αναδείξει μέσα από μια στοχευμένη στρατηγική και μια καλά σχεδιασμένη οπτική επικοινωνία την ταυτότητα της. Στόχος του branding και εμάς που το δημιουργούμε είναι να κρατά σταθερή την πορεία της εταιρείας, ανεξάρτητα από τα άτομα που την αποτελούν, έτσι ώστε περνώντας τα χρόνια η εταιρεία να παραμένει άφθαρτη, να μην επηρεάζεται από τα άτομα, να εξελίσσεται και να πρωτοπορεί.

 

Τα τελευταία χρόνια η λέξη branding είναι κάπως παρεξηγημένη έννοια. Χρησιμοποιείται χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουμε την ακριβή της σημασία, τι είναι, πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να βοηθήσει την κάθε επιχείρηση, γι’ αυτό θα ήταν καλό να γνωρίσουμε τι σημαίνει «κάνω branding».

 

forbes magazine article branding
forbes magazine article branding

 

Branding και Design

Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας, λογότυπου, φυλλαδίου, άλλου έντυπου ή ψηφιακού υλικού, που είναι γνωστό ως «Δημιουργία Εταιρικής Ταυτότητας» δεν είναι «branding»! Είναι σχεδιασμός (design), είναι η υλοποίηση του «branding» σε οπτικό υλικό, η οπτική έκφραση της άϋλης ταυτότητας μιας επιχείρησης.

 

Τα προαναφερόμενα είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με στρατηγικές marketing, για την προώθηση ενός «brand», δεν είναι όμως το «brand» αυτό καθ’ αυτό. Η δημιουργία «branding» απαιτεί βαθιά γνώση διαφόρων επιστημονικών πεδίων και integration-ενοποίηση αυτών.

 

Τελικά τι είναι Branding;

Είναι αυτό το κάτι που ενεργοποιεί το συναίσθημα και το μυαλό των ανθρώπων.

Σχετίζεται με τη δημιουργία της ταυτότητας μιας εταιρείας, με την έννοια του ποια είναι, ποια θέλει να γίνει και πώς θέλει οι άλλοι να την βλέπουν. Είναι αυτό που την διαφοροποιεί από μία άλλη και μας λέει τι να περιμένουμε από αυτήν. Είναι η αντίληψη, η εντύπωση που έχουν οι άνθρωποι γι’ αυτήν και αυτό φυσικά επεκτείνεται στα προϊόντα/ υπηρεσίες που παρέχει.

 

Το να κάνεις branding (χρήση ως ρήμα) αφορά όλες εκείνες τις δράσεις οι οποίες δημιουργούν και ενδυναμώνουν ένα brand. Ο λόγος δηλαδή που κάνει γνωστή μία εταιρεία.

 

Το branding (ως ουσιαστικό) είναι όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα brand τα οποία είναι το λογότυπο, η συσκευασία, το χρώμα, η φήμη σχετικά με τα οφέλη που αποκομίζει ένας άνθρωπος από τη χρήση ενός προϊόντος/υπηρεσίας.

 

Οι επιτυχημένες εταιρείες-brands, έχουν τα θεμέλιά τους σε μία εξαιρετική αποστολή, η οποία συνδέεται με συγκεκριμένες αξίες, οφέλη και η οποίες εκφράζονται μέσα από μία ιστορία (storytelling) την οποία ο κόσμος εμπιστεύεται και γίνεται ένα μ’ αυτήν.

 

Κάθε δραστηριότητα έκφρασης αυτής της ιστορία πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτό που είναι και αντιπροσωπεύει η εταιρεία, μεταφέροντας στο κοινό μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας, το λόγω που πρέπει να δείξει ενδιαφέρον και να σπαταλήσει χρόνο για αυτό που του προσφέρετε.

 

Οι άνθρωποι πλέον δεν θέλουν περισσότερες πληροφορίες, προϊόντα ή υπηρεσίες. Θέλουν εμπιστοσύνη, να μπορούν να πιστέψουν σε σας, στους στόχους σας, στην επιτυχία σας, στην ιστορία σας.

 

Brands are made in the mind

Η ομάδα της design2brand, το ζει αυτό καθημερινά, αφού αυτό καλείται να προσφέρει στους πελάτες της.

Με εκπαίδευση και εμπειρία πέραν των 19 χρόνων στο «branding», με πολλά αναγνωρισμένα βραβεία και ευρεία γκάμα πελατών, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, έχει επιδείξει με επιτυχία σημαντικό έργο στον τομέα του «branding».

 

Για την design2brand το branding είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μεγαλώνει και εξελίσσεται, ακολουθά τις τάσεις της αγοράς αλλά δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του. Με δημιουργικότητα, στρατηγική σκέψη και αντίληψη, αντιμετωπίζει το κάθε project σαν μια ξεχωριστή πρόκληση ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι. Γίνεται ένα με τον πελάτη και την εταιρεία του με κοινό στόχο την επιτυχία και την συνεχόμενη επίτευξη των στόχων της. Κινητήριος δύναμη της design2brand είναι οι πελάτες της και η εμπιστοσύνη που της δείχνουν φέρνοντας πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Κύρια δραστηριότητα της είναι η δημιουργία «branding» αλλά παράλληλα ασχολείται και με όλους τους τομείς που το απαρτίζουν, γιατί όταν ξέρεις να κάνεις branding μπορείς να κάνεις τα πάντα.

 

forbes cover
forbes cover

 

Article link in Filenews

Contact Us

Lets Contact You

Job Application

Join Our Team